Историјат

Дечје село Сремска Каменица настало је у великој породици СОС Дечјих села. Отворено је 1975. године као стото у свету и прво у Источној Европи. Изграђено по угледу на друга Дечја села на темељним вредностима СОС Киндердорф организације, као што су одговорност, истрајност и пре свега посвећеност.

Носи име великог хуманисте и борца за дечја права др. Милорада Павловића, тадашњег секретара за социјалну политику Војводине. Трагајући за одговором на питање: “Како помоћи деци без адекватног родитељског старања, како им пружити срећно детињство?” Милорад Павловић упознао се са учењем Хермана Гмајнера. Прихватио је његове идеје о концепту дечјих села, ослоњеном на причи о животу деце у породици где се негују односи поверења, сарадње, блискости у безусловног прихватања.

Са великом жељом да помогне деци , приступио је реализацији идеје о изградњи Дечјег села у Сремској Каменици. Окупио је бројне сараднике који су подржали његове идеје, а подршку и материјалну помоћ добио је од великог броја грађана и организација ондашње државе Југославије и СОС Киндердорф организације.

На овим просторима се традиционално, са пуно љубави и разумевања, води брига о деци. У Сремској каменици су живели и стварали највећи добротвори који су свој живот и имовину посветили хуманитарном раду и деци, попут највећег дечјег песника Јована Јовановића Змаја.

 
Facebook IconTwitter Icon