Kuća na pola puta

Program „Kuća na pola puta“ predstavlja osobenost Dečijeg sela koje sprovodi od 1995.godine. „Kuća na pola puta“ realizuje se nakon punoletstva u 11 stanova Dečijeg sela i kući, sa glavnim ciljem pripreme za osamostaljivanje i napuštanje sistema socijalne zaštite. O njima isključivu brigu vodi Dečje selo. Navedni objekti deo su poklona novosadskih porodica, koja su nakon smrti ili odlaska iz Novog Sada, kao čin dobre volje ostavili štićenicima krov nad glavom.

Tokom svojih 20 godina postojanja na siguran put osamostaljenja izveo je više stotina mladih. Danas u stanovima i kući živi 28 mladih štićenika Dečijeg sela, koji su studenti fakulteta u Novom Sadu, đaci završnih razreda srednjih škola i sportisti koji beleži značajne rezultate na sportskim takmičenjima. Zalaganjem svih zaposlenih teži da se ovaj broj u budućnosti bude i veći. Kao potvrdu kvalitata programa, i potrebe da se nastavi sa realizaciojom je broj mladih koji su kroz boravak u stanovima stekli sigurnost, došli do željenog obrazovanja, našli posao i danas, između ostalog postali psiholozi, profesori, menadžeri, umetnici, kuvari, poslastičari.

Takođe, pored direktih promena, veoma su bitne i one indirektne koje su nastale tokom perioda rada. Svakodnevno se primećuje želja sve većeg broja mladih za usavršavanjem. Održivost programa umnogome zavisi od dobrih ljudi, donatora koji prepoznaju vašnost da ovaj program nastavi da živi. Progam se realizuje pod pokroviteljstvom Republičkog ministarstva, dok finansiranje istog, organizuje isključivo uprava Sela preko donatora i ljudi dobre volje. U okviru stanova i kući živi 17 studenta koji svoju nastavu obavljaju na univerzitetima u Novom Sadu, i na taj način predstavljaju Dečije selo kao Ustanovu sa najvećim brojem studenta u sistemu socijalne zastite u Srbiji. Njihove potrebe su velike a kao sto smo rekli sve troskove pokrivaju prijatelji Decijeg sela:komunalne troskove, nameštaj, školarine kao i mnoge druge prateće troškove koji postoje u stambenim jedinicama.

Do sada su program pomogli: Vlada AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu zaštitu i demografiju, Fakultet TIMS, autoškole, škola stranih jezika…

Ako imate želju da pomognete i priključite se projektu “Kuća na pola puta” slobodno nas kontaktirajte na emaila decijeseloinfo@gmail.com, srdjanegic@gmail.com ili popunite formular, a mi ćemo vas kontaktirati u najkraćem roku.


 
Facebook IconTwitter Icon