Istorijat

Dečje selo Sremska Kamenica nastalo je u velikoj porodici SOS Dečjih sela. Otvoreno je 1975. godine kao stoto u svetu i prvo u Istočnoj Evropi. Izgrađeno po ugledu na druga Dečja sela na temeljnim vrednostima SOS Kinderdorf organizacije, kao što su odgovornost, istrajnost i pre svega posvećenost.

Nosi ime velikog humaniste i borca za dečja prava dr. Milorada Pavlovića, tadašnjeg sekretara za socijalnu politiku Vojvodine. Tragajući za odgovorom na pitanje: “Kako pomoći deci bez adekvatnog roditeljskog staranja, kako im pružiti srećno detinjstvo?” Milorad Pavlović upoznao se sa učenjem Hermana Gmajnera. Prihvatio je njegove ideje o konceptu dečjih sela, oslonjenom na priči o životu dece u porodici gde se neguju odnosi poverenja, saradnje, bliskosti u bezuslovnog prihvatanja.

Sa velikom željom da pomogne deci , pristupio je realizaciji ideje o izgradnji Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici. Okupio je brojne saradnike koji su podržali njegove ideje, a podršku i materijalnu pomoć dobio je od velikog broja građana i organizacija ondašnje države Jugoslavije i SOS Kinderdorf organizacije.

Na ovim prostorima se tradicionalno, sa puno ljubavi i razumevanja, vodi briga o deci. U Sremskoj kamenici su živeli i stvarali najveći dobrotvori koji su svoj život i imovinu posvetili humanitarnom radu i deci, poput najvećeg dečjeg pesnika Jovana Jovanovića Zmaja.

 
Facebook IconTwitter Icon