Kamp radosti za šezdesetoro dece

Sportsko-ekološki kamp „Košnica prijateljstva” na Begečkoj jami.

Ove godine 60 dece uživa na Begečkoj jami Nikola Vučić Plod kreativnih radionica Vremena ima i za rekreaciju Uživancija u pesku.

Ove godine 60 dece uživa na Begečkoj jami ove nedelje okupio je šezdesetoro dece iz opštine Štrpce na Kosovu, Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici, novosadske Dečje sigurne kuće, Dnevnog boravka za decu i mlade i Programa jačanja i podrške porodicama u krizi, da bi uz sportske, kreativne i edukativne sadržaje kvalitetno provela nedelju dana družeći se u prirodi.

– Program je svih ovih godina uglavnom isti – priča koordinator projekta Nikola Vučić. – U sklopu sportskih radionica imamo školu plivanja, odbojke, košarke i fudbala. Kreativne radionice obuhvataju nenasilnu komunikaciju, pletenje narukvica i pravljenje ukrasa – čovečuljaka s kišobranom. Kreativne radionice vode strane volonterke, Španjolka i Francuskinja, i sve se odvija bez naše pomoći. Deca posmatraju šta i kako one naprave pa na taj način uče. Ujutru je razgibavanje pokretnim igrama – trčkaranjem ili šetnjom po šumarku, a ako nije previše toplo, prošetamo i dolmom.

U sklopu kreativnih radionica predviđeno je da učesnici kampa slikaju i oslikavaju akrilnim bojama. Osim toga, postoji i radionica kuvanja, odnosno domaćinstva, gde po dvanaestoro priprema kompletnu večeru za svu decu i volontere. U planu je da jedan dan iz Organizacije za zaštitu riba dođe predavač od kog će deca imati priliku da čuju nešto više o vrstama riba, koje su za pecanje, a koje ne, i na koji način se brine o higijeni vode. Organizovano je i snimanje filma, a deca će imati ulogu novinara i intervjuisaće volontere kampa te će na taj način pokušati da naprave dokumentarac o „Košnici”. Organizovano je i sviranje ritmičkih instrumenata, plesna radionica, kao i folklor.

Sportske radionice traju dva sata i sva deca su podeljena u četiri grupe, tako da za to vreme prođu kroz svaki od sportova. Na dramskim radionicama se radi timski pa je svaki dan ista ekipa na istoj radionici. Kreativno-edukativne radionice su potpuno iste, ali se deca „rotiraju” da bi svi mogli proći kroz sve, a biće prilike da i najmlađi spremaju večeru.

Sportsko-ekološki kamp „Košnica prijateljstva”, u organizaciji Udruženja građana „Košnica” iz Novog Sada, organizovan je na Begečkoj jami dvanaesti put. Obično se tu okupe deca iz ugroženih kategorija društva iz gotovo cele nekadašnje SFRJ, a jedne godine ih je bilo i iz Belgije i Rusije. Osim prisustva domaćih volontera, rado se odazivaju i oni iz ino­stranstva, tako da su i ovih dana tu humani ljudi iz Poljske, Francuske, Španije, Češke, a tokom godina bilo ih je i iz Turske i Amerike.

Kamp radosti za šezdesetoro dece – Izvor: dnevnik.rs

 

Comments are closed.

Facebook IconTwitter Icon