Projekat “Korak do samostalnosti”

Projekat “Korak do samostalnosti” je nastavak projektnih aktivnosti “Korak do posla” započetih u 2014. godini. “Korak do posla” se odnosi na razvijanje programa za mlade koji napuštaju sistem socijalne zaštite.

Realizacija projekta “Korak do samostalnosti” u 2015. godini podržana je od strane: Rotary kluba Novi Sad, Rotary kluba Drezden iz Nemačke i Rotary kluba Bern Cristofer iz Švajcarske. Realizaciji projekta posebno je doprineo uticaj Rotary club Bern Cristofer iz Berna u Švajcarskoj i angažovanje porodice Ćesarov. Porodica Ćesaro godinama u nazad pomaže razvoju dece u Dečijem selu, kroz različite aktivnosti usmerene na razvoj pojedinca i osnaživanje pre napuštanja sistema socijalne zaštite.

Rotary club Novi Sad već 20 godina svoje aktivnosti usmerava za podršku pomoći deci i mladima iz Dečijeg sela, drugih socijalnih i obrazovanih ustanova u Gradu Novom Sadu i šire. Za to vreme prikupljena su značajna sredstva u raznim vrstama robe i novca. Podržavanje ovih projektinih aktivnosti su izraz veoma dobre saradnje između Rotary kluba Novi Sad i Dečijeg sela.

Cilj projekta “Korak do samostalnosti” je razvijanje programa usmerenih za mlade koji se nalaze na pragu izlaska iz Dečijeg sela. Mladi koji su završili srednju školu, na trećem i četvrtom stepenu obrazovanja, ili fakultete predstavljaju ciljnu grupu projekta kojima se uz pomoć saradnje sa relevantim učesnicima pruža podrška pre napuštanja socijalne zaštite.

Aktivnosti su usmerene na pripremu mladih na prelazak u novo okruženje i samostalni život. Oni kroz aktivnosti prolaze kroz programe obuka (kompjuteri, polaganje vožnje, kursevi jezika) i usvajanje socijalno praktičnih veština. Takođe, pored navedenih aktivnosti, projekat uključuje i program radnog angažovanja kod poslodavaca radi sticanja radnog iskustva. Program podrazumeva i praćenje adaptacije na novo okruženje, zasnovano na samostalnom životu.

Dobri rezultati 14-oro mladih uključenih u realizaciju projekta do 2015.godine omogućili su nastavak aktivnosti u ovoj godini. U prvih 8 meseci 2015. godine, zabeleženi su dobri rezultati sa 100% uključenosti mladih u aktivnosti, što govori o važnosti i potrebi za realizaciju programa ovog tipa.

 
Facebook IconTwitter Icon