Pokrajina će i dalje brinuti o deci bez roditelja

Povodom 41. rođendana i dana Dečjeg sela “Dr Milorad Pavlović” predsednik vlade Vojvodine Igor Mirović posetio je ovu ustanovu u Sremskoj Kamenici i poručio da su drugarstvo, učenje, zajedništvo, razgovor i topla reč potrebni ne samo deci i vaspitačima, nego i celom društvu, te da će Pokrajina nastaviti da pomaže ustanovu.

Predsednik Pokrajinske vlade je rekao kako je ovom prvom posetom u mandatu želeo da ukaže na važnost oblasti u kojoj deluje Dečje selo.

- Zajedno sa pokrajinskim sekretarom za socijalnu zaštitu, demografiju i ravnopravnost polova Predragom Vuletićem ćemo analizirati potrebe Dečjeg sela, a u narednom periodu i svih drugih ustanova koje žele pomoć od Pokrajinske Vlade. Posebno je važno staranje o deci koja su bez roditelja. Zajedno sa upravom svih domova u Vojvodini, radićemo više i kvalitetnije. Deca su nemerljivo bogatstvo i važna je njihova sreća, budućnost i obrazovanje – rekao je Mirović i napomenuo kako je deci rekao da je svi moraju da budu bolji i da bolje uče, a jednoga dana će biti naši uspešni sugrađani.

Mirović je objasnio da nije prvi put u Dečjem selu, te da je i ranije dolazio, a mališnima je rekao da je išao u istu osnovnu školu kao i oni, “Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Kamenici.

- Moramo da budemo zajedno, mi koji donosimo odluke i vi koji ovde svakodnevno radite i živite. Moja poruka je da prijateljstvo, drugarstvo, učenje, razgovor, zajedništvi i topla reč nisu potrebni samo Dečjem selu, nego i celom društvu. Tolerancija i pažnja treba da vode kroz ceo život. Pomoći ćemo vam, a najveća garancija je što sam ja zapravo jedan od vas – poručio je novi pokrajinski premijer.

Direktor Dečjeg sela Srđan Egić je rekao da je temelj ustanove, u kojoj danas živi više od stotine dece, postavljen 1975. godine, kada je selo otvoreno. Podsetio je i da je otac vojvođanskog premijera, Milo Mirović, kao direktor ustanove ostavio veliki trag, jer je u vreme njegovog upravljanja Dečjim selom izgrađena velika upravna zgrada.

- Na svim planovima smo poboljšali kvalitet rada i bezbednost dece. Ono što deca nemaju su posete, dodir, topla ljudska reč. I Igor Mirović je ovde proveo detinjstvo i verujemo da ćemo imati dobar nastavak saradnje – istakao je Egić i napomenuo da su u selu poboljšani materijalni uslovi, te da su ostvarene velike uštede, uvođenjem grejanja na biomasu i solarnu energiju.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku Predrag Vuletić podelio je poklone mališanima i rekao da će Pokrajinska Vlada učiniti da želje i potrebe stanovnika Dečjeg sela postati stvarnost, koja će se ogledati u naprozirnijem ogledalu – dečjim očima.

Lj. Petrović

Molitva otpevana i znakovnim jezikom

Mališani Dečjeg sela su za goste izveli dramsko-muzički program, koji se završio molitvom, koju su deca osim glasovima, izveli i znakovnim jezikom, što je dirnulo mnoge zvanice na proslavi 41. rođendana Dečjeg sela.

Pokrajina će i dalje brinuti o deci bez roditelja – Izvor: dnevnik.rs

 

Comments are closed.

Facebook IconTwitter Icon