Камп радости за шездесеторо деце

Спортско-еколошки камп „Кошница пријатељства” на Бегечкој јами.

Ове године 60 деце ужива на Бегечкој јами Никола Вучић Плод креативних радионица Времена има и за рекреацију Уживанција у песку.

Ове године 60 деце ужива на Бегечкој јами ове недеље окупио је шездесеторо деце из општине Штрпце на Косову, Дечијег села у Сремској Каменици, новосадске Дечје сигурне куће, Дневног боравка за децу и младе и Програма јачања и подршке породицама у кризи, да би уз спортске, креативне и едукативне садржаје квалитетно провела недељу дана дружећи се у природи.

– Програм је свих ових година углавном исти – прича координатор пројекта Никола Вучић. – У склопу спортских радионица имамо школу пливања, одбојке, кошарке и фудбала. Креативне радионице обухватају ненасилну комуникацију, плетење наруквица и прављење украса – човечуљака с кишобраном. Креативне радионице воде стране волонтерке, Шпањолка и Францускиња, и све се одвија без наше помоћи. Деца посматрају шта и како оне направе па на тај начин уче. Ујутру је разгибавање покретним играма – трчкарањем или шетњом по шумарку, а ако није превише топло, прошетамо и долмом.

У склопу креативних радионица предвиђено је да учесници кампа сликају и осликавају акрилним бојама. Осим тога, постоји и радионица кувања, односно домаћинства, где по дванаесторо припрема комплетну вечеру за сву децу и волонтере. У плану је да један дан из Организације за заштиту риба дође предавач од ког ће деца имати прилику да чују нешто више о врстама риба, које су за пецање, а које не, и на који начин се брине о хигијени воде. Организовано је и снимање филма, а деца ће имати улогу новинара и интервјуисаће волонтере кампа те ће на тај начин покушати да направе документарац о „Кошници”. Организовано је и свирање ритмичких инструмената, плесна радионица, као и фолклор.

Спортске радионице трају два сата и сва деца су подељена у четири групе, тако да за то време прођу кроз сваки од спортова. На драмским радионицама се ради тимски па је сваки дан иста екипа на истој радионици. Креативно-едукативне радионице су потпуно исте, али се деца „ротирају” да би сви могли проћи кроз све, а биће прилике да и најмлађи спремају вечеру.

Спортско-еколошки камп „Кошница пријатељства”, у организацији Удружења грађана „Кошница” из Новог Сада, организован је на Бегечкој јами дванаести пут. Обично се ту окупе деца из угрожених категорија друштва из готово целе некадашње СФРЈ, а једне године их је било и из Белгије и Русије. Осим присуства домаћих волонтера, радо се одазивају и они из ино­странства, тако да су и ових дана ту хумани људи из Пољске, Француске, Шпаније, Чешке, а током година било их је и из Турске и Америке.

Камп радости за шездесеторо деце – Извор: dnevnik.rs

 

Comments are closed.

Facebook IconTwitter Icon