Кућа на пола пута

Програм „Кућа на пола пута“ представља особеност Дечијег села које спроводи од 1995.године. „Кућа на пола пута“ реализује се након пунолетства у 11 станова Дечијег села и кући, са главним циљем припреме за осамостаљивање и напуштање система социјалне заштите. О њима искључиву бригу води Дечје село. Наведни објекти део су поклона новосадских породица, која су након смрти или одласка из Новог Сада, као чин добре воље оставили штићеницима кров над главом.

Током својих 20 година постојања на сигуран пут осамостаљења извео је више стотина младих. Данас у становима и кући живи 28 младих штићеника Дечијег села, који су студенти факултета у Новом Саду, ђаци завршних разреда средњих школа и спортисти који бележи значајне резултате на спортским такмичењима. Залагањем свих запослених тежи да се овај број у будућности буде и већи. Као потврду квалитата програма, и потребе да се настави са реализациојом је број младих који су кроз боравак у становима стекли сигурност, дошли до жељеног образовања, нашли посао и данас, између осталог постали психолози, професори, менаџери, уметници, кувари, посластичари.

Такође, поред директих промена, веома су битне и оне индиректне које су настале током периода рада. Свакодневно се примећује жеља све већег броја младих за усавршавањем. Одрживост програма умногоме зависи од добрих људи, донатора који препознају вашност да овај програм настави да живи. Прогам се реализује под покровитељством Републичког министарства, док финансирање истог, организује искључиво управа Села преко донатора и људи добре воље. У оквиру станова и кући живи 17 студента који своју наставу обављају на универзитетима у Новом Саду, и на тај начин представљају Дечије село као Установу са највећим бројем студента у систему социјалне застите у Србији. Њихове потребе су велике а као сто смо рекли све троскове покривају пријатељи Децијег села: комуналне трошкове, намештај, школарине као и многе друге пратеће трошкове који постоје у стамбеним јединицама.

До сада су програм помогли: Влада АП Војводине, Покрајински секретаријат за здравство, социјалну заштиту и демографију, Факултет ТИМС, аутошколе, школа страних језика…

Ако имате жељу да помогнете и прикључите се пројекту “Кућа на пола пута” слободно нас контактирајте на емаила decijeseloinfo@gmail.com, srdjanegic@gmail.com или попуните формулар, а ми ћемо вас контактирати у најкраћем року.


 
Facebook IconTwitter Icon