Пројекат “Корак до самосталности”

Пројекат “Корак до самосталности” је наставак пројектних активности “Корак до посла” започетих у 2014.години. “Корак до посла” се односи на развијање програма за младе који напуштају систем социјалне заштите.

Реализација пројекта “Корак до самосталности” у 2015.години подржана је од стране: Ротарy клуба Нови Сад, Ротарy клуба из Немачке и Ротарy клуба Берн Цристофер из Швајцарске. Реализацији пројекта посебно је допринео утицај Ротарy цлуб Берн Цристофер из Берна у Швајцарској и ангажовање породице Ћесаров. Породица Ћесаро годинама у назад помаже развоју деце у Дечијем селу, кроз различите активности усмерене на развој појединца и оснаживање пре напуштања система социјалне заштите.

Циљ пројекта “Корак до самосталности” је развијање програма услуга усмерених за младе који се налазе на прагу изласка из Дечијег села. Млади који су завршили средњу школу, на трећем и четвртом степену образовања, или факултете представљају циљну групу пројекта којима се уз помоћ сарадње са релевантим учесницима пружа подршка пре напуштања социјалне заштите.

Активности су усмерене на припрему младих на прелазак у ново окружење и самостални живот. Они кроз активности пролазе кроз програме обука (компјутери, полагање вожње, курсеви језика) и усвајање социјално практичних вештина. Такодје, поред наведених активности, пројекат укључује и програм радног ангажовања код послодаваца ради стицања радног искуства. Програм подразумева и праћење адаптације на ново окружење, засновано на самосталном животу.

Добри резултати 14-оро младих укључених у реализацију пројекта до 2015.године омогућили су наставак активности у овој години. У првих 8 месеци 2015.године, забележени су добри резултати са 100% укључености младих у активности, што говори о важности и потреби за реализацију програма овог типа.

 
Facebook IconTwitter Icon