Јачање породице

ПРОЈЕКАТ „ЈАЧАЊЕ ПОРОДИЦЕ“ у сарадњи са SOS Children’s villages Пројекат „Јачање породице” при Дечијем Селу, реализује се од 2012. године уз финансијску и методолошку подршку Медјународне организације Дечјих села СОС Цхилдрен’с виллагес. У 2013. и 2014. години се у финансирање пројектних активности укључују Делта Фондација и Градска управа за социјалну и дечију заштиту. Овај пројекат је иновативна и свеобухватна услуга у систему социјалне заштите, која има за циљ превенцију издвајања деце из породица. Програм и активности пројекта усмерене су на подршку биолошкој породици, те стварању услова који омогућавају деци одрастање у здравом и подстицајном породичном окружењу.

Пројектним активностима се породицама пружа подршка како би се оснажиле и осамосталиле до нивоа самосталне бриге о својој деци.

“Породица, као природна средина за раст и благостање деце треба добити неопходну заштиту и помоћ да би могла у потпуности преузети своју одговорност унутар заједнице.” – УН Конвенција о правима деце.

Циљна група овог пројекта су породице код којих је процењена дисфункционалност и ризик од измештања деце. Подршка породици усмерена је на оснаживање здравих капацитета и снага чланова породице. У зависности од процењених потреба породице, заједно са члановима породице се дефинише породични план који подразумева медјуосталом и психосоцијалну, едукативну, здравствену, правну и економско оснаживање.

Наше активности подразумевају:

  • Психосоцијалну подршку (редовне кућне посете, индивидуални саветодавни рад, клуб самоподршке)
  • Подршку у остваривању различитих припадајућих права
  • Едукативне радионице за децу и родитеље
  • Укључивање у што већи број услуга које подржавају децу и породицу, а које постоје у локалној заједници
  • Заговарање дечјих права у локалној заједници
  • Утицај на унапређење положаја деце у друштву

Тренутно је у пројекат укључено 150 деце са територије општина Нови Сад и Жабаљ. Развијамо сарадњу са националним, локалним властима и свим пружаоцима услуга који могу дати свој допринос у унапредјењу квалитета живота детета и породице.

Више о нашим активностима можете наћи на ФБ страни: www.facebook.com/jacanje.porodice

Извештај за предходни период: www.deltafondacija.rs


PRIJATELJI PROJEKTA

dom-zdravlja-dselo
 
Facebook IconTwitter Icon