Мировић у посети Дечијем селу

НОВИ САД – Међународни дан СОС Дечијих села обележава се данас низом манифестација у Новом Саду, Београду, Нишу, Обреновцу, Прешеву. Поводом обележавања 41 године од оснивања и рада Дечијег села “Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици, председник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић посетили су ову институцију.

Много више мора и може да се даје штићеницима Дечјег села, поручио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

“Желим данас да још једном кажем колико је ова област важна, посебно колико је важна област старања о деци без родитељског старања. И да на најдиректнији могући начин кажем да смо ту, да ћемо помагати много више него до сада, много садржајније, уклапајући се у нове трендове и нове програме”, рекао је Игор Мировић, председник покрајинске владе.

Дечје село “Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици прославља 41 годину постојања. Од тренутка оснивања, до данас кроз Дечје село прошло је више од 1.500 деце без родитељског старања, а данас их у њему борави око 107.

Борба и брига за децу без родитељског старања, традиција је коју негује наша земља деценијама, казао је директор “Дечјег села” у Сремској Каменици, Срђан Егић.

“Рекао бих да смо на свим плановима донели побољшања ситуација пре свега у домену социјализације, бриге, егзистенцијалне бриге за нашу децу, безбедни су, имају све услове за нормалан живот, попут оних у својим биолошким породицама, оно што немају то је посета, додир, топла људска реч”, рекао је Срђан Егић, Директор Дечјег села “Др Милорад Павловић”.

Илијана Кладар је 2000. године са својом старијом сестром стигла у Дечје село у Сремској Каменици. Током боравка у селу завршила је основну школу и гимназију, а данас је на студијама Социјалног рада.

“Могу вам рећи да сам врло задовољна својим школовањем и подршком коју сам добила током читавог свог школовања, што од људи из управне зграде, тј. Управника дечјег села, што од васпитача, што од другара, што од своје сестре. Мислим да данас не бих стигла овде где јесам да није било њих”, каже Илијана Кладар, корисница програма.

Своје активности Дечје село спроводи кроз програме смештаја у објектима у Сремској Каменици где штићеници живе до своје 18 године. Након навршене 18 године, могу да се укључе у пројекат “Кућа на пола пута”.

Међународни дан СОС Дечијих села обележава се као дан када је рођен оснивач села, Херман Гмејнер, који је током свог живота допринео отварању 233 СОС Дечија села у 85 земаља света.

СОС Дечија села су међународна хуманитарна организација, која постоји од 1949. и данас, у 134 земље света, помаже више од 1.200.000 људи.

СОС Дечија села су у Србији присутна од 2004. године, кроз бригу о деци без родитељског старања у СОС Дечијем селу Краљево, Центар за подршку породици у Нишу, Програме подршке хранитељским породицама.

Затим, програм за подршку запошљавању младих у Београду и програме хитне помоћи после земљотреса у Краљеву, поплава у Обреновцу и Лазаревцу и помоћи избеглицама у транзиту кроз Србију.

Много више ће се помагати Дечијем селу – Извор: rtv.rs
Обележен Међународни дан СОС Дечијих села – Извор: rtvpanonija.rs
Много више ће се помагати Дечијем селу – Извор: palo.rs

 

Comments are closed.

Facebook IconTwitter Icon